Perlička

Perlička s citronovou šťávou

Recept

1 perlička
1 ks citron
3 snítky rozmarýnu
1 řapík celeru
1 hruška
2 stroužky česneku
sůl, drcený kmín

omáčka:
4 ks cibule
4 lžíce másla
4 lžíce octa balzamico
4 lžíce javorového sirupu
1 dcl vývaru

Postup:

Perličku omyjeme, osušíme a osolíme. Hrušku vložíme do dutiny břišní společně s česnekem, rozmarýnem a nakrájeným řapíkatým celerem. Párátkem otvor uzavřeme. Maso pokapeme citronovou šťávou.
Troubu rozehřejeme na 150 °C, zvolna pečeme pod pokličkou 45 minut, potom zvýšíme na 180 °C, pokračujeme v pečení další 60 minut, podléváme podle potřeby vodou, maso průběžně poléváme výpekem. Asi v polovině pečení maso otočíme, aby se propeklo do zlatova z obou stran.

Omáčka:

Na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme oloupanou a rozčtvrcenou cibuli, za občasného míchání restujeme pod pokličkou asi 20 minut do zlatova. Podle potřeby zlehka podlejeme vývarem, přidáme balzamikový ocet, javorový sirup a dusíme dalších 15 minut do zhoustnutí.
Perličku podáváme se šťouchaným bramborem.