12909664_1003439993135289_8918181393143806600_o

Domácí paštika

Recept

500 g kuřecích jater
1 středně velká cibule nebo 2 šalotky
200 ml kuřecího vývaru nebo vody
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžička provensálského koření
80 ml portského vína
200 g másla + na zalití
100 ml smetany ke šlehání

Postup:

Z jater odstraňte bílé „provázky“, nakrájejte na kostky.
Cibuli nakrájejte nadrobno.

V pánvi rozehřejte 2 lžíce másla a cibuli za občasného míchání osmažte dozlatova.
Přidejte játra a míchejte, dokud se zatáhnou a zesvětlají.

Zalijte vývarem a vínem. Osolte, opepřete a posypejte provensálským kořením. Přiklopte a vařte 10 – 15 minut doměkka.
Játra by měla být nejméně zhruba do poloviny ponořená v tekutině, více ne.

Játra nalije do hlubší mísy. Přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovým mixerem dohladka.
Přidejte tolik smetany, aby měla směs konzistenci hustší omáčky.