13227448_1026477214164900_1271720940007305154_o

Hovězí kuličky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou

Recept


Suroviny: 4 porce

Masové kuličky:
500 g vysoké hovězí plece
1 šalotka
1 stroužek česneku
2 plátky toustového chleba
Mléko na pokropení chleba
Sůl
Čerstvě mletý pepř

Omáčka:
1 cibule
100 g žampionů
1 stroužek česneku
1 – 2 lžíce olivového oleje
1, 2 plechovky loupaných krájených rajčat
½ lžíce nasekané bazalky
½ lžíce nasekané petrželky
1 snítka tymiánu
50 g oliv
100 ml zeleninového vývaru
Sůl
Čerstvě mletý pepř

Navíc:
100 g mozzarelly
Olivový olej

Postup:

Maso umelte na elektrickém strojku. Toustový chléb přelijte trochou mléka a nechte nasáknout. Šalotku nakrájejte najemno. Česnek rozdrťte. Toustový chléb vymačkejte a přidejte k masu, přidejte dále šalotku, česnek, sůl a pepř. Promíchejte a opět projeďte mlýnkem.
Z hmoty utvořte kuličky o velikosti padesátikoruny. Rozpalte velkou pánev, přilijte asi dvě lžíce olivového oleje a kuličky opékejte ze všech stran, bude to trvat asi pět minut.
Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Kuličky vyskládejte do pekáče.
Cibuli nakrájejte nadrobno. Žampiony nakrájejte na slabé plátky a spolu s cibulí opékejte na olivovém oleji, dokud žampiony nezhnědnou. Přidejte rozdrcený česnek, krájená rajčata, podlijte vývarem, osolte a opepřete. Když přivedete omáčku k varu, stáhněte z plotny, vmíchejte bylinky a přelijte omáčkou masové kuličky. Vložte do trouby na 10 minut. Po 10 minutách posypte natrhanou mozzarellou a pečte dalších 5 minut.
Podávejte s těstovinami, kuskusem nebo bagetou.